Nieuwsartikelen

Olie haantjes in een virus markt

By 9 maart 2020 oktober 7th, 2020 No Comments

Goedemorgen,

Olie Haantjes met een griep virus,

“Daar was ie dan!” Afgelopen weken hebben we met het veel besproken griepvirus nog niet echt paniek in de beurzen gezien. Dit ondanks koersbewegingen van veelal meer dan 10%.

Nu vanmorgen, na de olie ruzie dit weekend tussen haantje Rusland en haan Saoedi Arabië is dé paniek dan toch daar. De Europese beurzen openen vandaag met een lelijke dikke 5% min. Olie gerelateerde bedrijven krijgen klappen van meer dan 15%. Ons eigen Koninklijke Shell staat op een niveau van 15 euro! Niet geheel onbelangrijk staat de Volatiliteits Index op het niveau van “bloed door de straten”, 52 punten.

Moeten we nog veel stof vuil maken aan het griep virus waarmee we wereldwijd te maken hebben? Een ieder heeft er vandaag de dag mee te maken en de conclusie is dan ook uiteraard dat we dit gaan voelen in de economische groei wereldwijd.

Centraal Planbureau  @CPBnl

Als het Coronavirus zich verspreidt en bbp-groei van China en Europa halveert, zal dat 0,8 % minder economische groei in twee jaar kosten: 0,5 dit jaar en 0,3 volgend jaar. Dat betekent een groei van 0,9 % voor 2020 en 1,3 % voor 2021   Bron: twitterbericht CPB dd. 3-3-2020

Laten we voorop stellen dat de financiële markten afgelopen jaar scherp waren opgelopen. Terecht of niet, gedreven door de termen FOMO (fear of missing out) en TINA (there is no alternative) stegen de koersen wereldwijd naar recordniveaus. De belegger was bang de boot te missen en aan de andere kant zijn de lage rentestanden er debet aan dat steeds meer en meer beleggers de aandelenmarkten invluchtten. Op basis van de slotstanden in 2019 waren de gemiddelde koerswinst verhoudingen 19. Om het in perspectief te plaatsen, normaliter staat de gemiddelde k/w verhouding in de AEX op 12 á 13. De belegger betaalde dan ook relatief veel voor een aandeel, te vergelijken met de hype in 2000/2001. Een bubbel die op knappen stond… Dan is er op dat moment weinig nodig om de lucht eruit te laten, hét virus was nu de tricker.

hedgye

Het volgende gegeven is daarbij een vervolg op de eerste verkoopgolf. Morgan Stanley heeft uitgerekend dat er bij een daling van 3% op de wereldwijde beurzen ongeveer $16 mrd aan verkooporders vanuit de hedge fund industrie komt. Met het sneeuwbal effect tot gevolg.

De financiële markten rekenen op steun van centrale banken, echter wat is de kracht hiervan nog vandaag de dag. Afgelopen jaren hebben zij (te) veel steun geboden om de economische groei te ondersteunen. Vorige week woensdag heeft als eerste de Amerikaanse FED nog de rentetarieven hals over kop verlaagd met een half procent. Zij hebben die ruimte nog, maar wat kan de ECB nog doen?

Komende week weten we meer…

Wat nu te doen, de grote vraag voor de belegger? Let wel, bovenstaande griepvirus en het haantjes gedrag in de oliemarkt zijn exogene factoren!

Als belegger zijnde moeten we voor de spiegel staan en ons het volgende afvragen;

  1. Bent u korte termijn belegger
  2. Bent u lange termijn belegger

Mocht u kiezen voor keuze A zullen we de komende tijd stalen zenuwen moeten hebben. Kort spel op volatiele beurzen kan lucratief zijn maar is zeer speculatief.

Bij keuze B, de lange termijn belegger, kunnen we nu op het gemak rondkijken op de wereldwijde aandelenbeurzen. We kijken naar de bekende waarde bedrijven die ook nu mee naar beneden worden getrokken aan de hand van de onrusten, echter op lange termijn geven deze mogelijk kansen.

Ook aardig om rond ons heen te kijken naar eerder afgesloten garantieproducten door grote financiële instellingen. Beleggen met de handrem erop zullen we maar zeggen.

Als voorbeeld zien we een product in 2017 uitgegeven door Van Lanschot op de AEX. De AEX stond op het moment van uitgifte op 523 punten, momenteel 500 punten. Hierdoor staat de koers van betreffend product onder de 100%. Echter het volgende is goed te weten. De note is een beleggingsproduct dat inspeelt op een scenario van het stijgen van de onderliggende waarde. U profiteert namelijk van een mogelijke koersstijging van de onderliggende waarde, de AEX. Daarnaast biedt de note 90% kapitaalbescherming op de terugbetaaldatum. (apr 2023)

Mogelijk is bovenstaande een aardige toevoeging voor uw portefeuille. Mocht u hier vragen over hebben laat het ons graag weten.

Voor nu nemen we maar een extra vitamine pilletje, misschien wel van het Zwitserse beursgenoteerde Novartis…

Groet en graag tot ziens,

Ton Vos                       Erik Deijl