Nieuwsartikelen

Virus op de beurs

By 1 april 2020 oktober 7th, 2020 No Comments

Goedemorgen,

Het 1e kwartaal is afgesloten, en wat voor kwartaal! De eerste twee maanden van dit jaar was er nog geen vuiltje aan de lucht. De waarderingen op de financiële markten leken naar ons idee wel aan de hoge kant waardoor we een redelijk hoge liquiditeitspositie aanhielden voor mindere tijden. Maar dat we in één maand tijd de AEX index zagen beginnen met een 6, 5, 4 én een 3… nee dat hadden we niet op het vizier.

De snelle oorzaak achter deze wereldwijde koersdalingen is natuurlijk bekend; hét virus waardoor we nauwelijks meer uit huis komen, nauwelijks meer op het werk komen en nauwelijks meer in de winkels kopen (behalve bij het hamsteren in de supermarkten). Kortom de economie ligt op zijn gat! Onderstaand bericht is van afgelopen week uitgebracht door het Centraal Planbureau omtrent de vier scenario’s welke zij op het vizier hebben voor de rest van het jaar en mogelijk zelfs nog daarna.

Het CPB schetst in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. De scenario’s hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario’s resulteert een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2,7% optreden. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009. Bron CPB dd. 26-3-20

scenarios

Aardig om te zien hoe oud-FED voorzitter Ben Bernanke de huidige crisis vergelijkt met een behoorlijke sneeuwstorm. Immers een sneeuwstorm zorgt ervoor dat iedereen thuis moet blijven waardoor de economie grotendeels plat ligt. Voor burgers zit er weinig anders op dan te hamsteren als de storm nadert, binnenblijven tijdens de storm en daarna hooguit een ommetje in de buurt tot het weer veilig is om de weg op te gaan. Klinkt bekend… Komt een beetje neer op: Wie geschoren wordt moet stil blijven zitten. Maar de kapper is ook dicht, dus wie scheert nu wie?

 

Als eerder aangegeven zagen we de gehele daling in enkele dagen met forse stappen gemaakt worden. Deze extreme dalingen kunnen niet veroorzaakt worden door de particulier maar worden computer gedreven. Kortom zonder emotie worden stukken verkocht, rücksichtslos! Daarbij worden ook stukken verkocht die verder van het virus afstaan dan andere.

U kent inmiddels onze selectiecriteria van assets / aandelenkeuzes in de portefeuilles, echter in tijden van crisis maken beurzen geen onderscheid. Zowel koersen van sterke als zwakkere bedrijven staan allemaal onder druk. Ook de komende periode zal de media ongetwijfeld gevuld blijven met coronanieuws en de negatieve uitwerkingen op de wereldeconomie.

grafiek

Het is denkbaar dat in de tweede helft van het jaar het virus onder controle zal zijn. Aardig weetje, de kolen consumptie in China is alweer op het niveau van voor de uitbraak…?! Het kan blijkbaar snel gaan?

Daarbij zullen de enorme fiscale stimulerende maatregelen die zijn aangekondigd door de wereldwijde centrale banken, in combinatie met  de extreme lage rente, de beleggers mogelijk weer de markten inlokken.

Veelal beleggen wij in bedrijven met een “oorlogskas” waarmee slechte tijden te overbruggen zijn, en bieden ze langdurige stabiele groei. Het zijn juist deze criteria die de basis vormen van onze visie in de door ons aangehouden effectenportefeuilles. De huidige marktbeweging laten wij, hoe moeilijk ook, “gelaten” aan ons voorbij gaan. We behouden onze focus op het lange termijn potentieel van onze investeringen.

Wat betreft lange termijn beleggers zijn ook partijen actief in de markt die het soms iets té hard vinden gaan en kansen zien, wat te denken van de volgende; Het Noorse staatsfonds heeft de afgelopen week zijn belang in Shell verdubbeld tot 3%. De Noren hebben na een forse koersval van Shell ruim 92 miljoen aandelen bijgekocht. De melding van deze aankoop was op 24 maart, de dag sloot het aandeel Shell ruim 23% hoger, waarschijnlijk deels veroorzaakt door de grote aankoop van het Noorse staatsfonds. Tegen die koers vertegenwoordigt het nieuwe gekochte pakket aandelen omgerekend ongeveer € 1,4 mrd.

Voor nu, blijf gezond!

Groet en graag tot ziens,

Ton Vos                       Erik Deijl