Nieuwsartikelen

Herfst 2019

By 9 oktober 2019 No Comments

Goedendag,

De herfst staat voor de deur en de bladeren vallen van de bomen. We zijn aan het laatste kwartaal begonnen van dit toch wel enerverende beursjaar. Veel exogene factoren hebben de koersen dit jaar flink doen bewegen waardoor we af en toe, om in herfstsferen te blijven, aardig het bos in werden gestuurd. Laten we ons leiden door de waan van de dag of toch niet? U kent ons beleggingsbeleid, een lange termijn visie op de categorie bedrijven van de “oude stempel”. Waarde bedrijven met een goede cash positie en toekomstverwachting.

autumn

Maar zijn deze ook bestand tegen herfstachtig weer? Wij denken van wel, maar we moeten oppassen dat we niet in een afkoelende herfststorm terechtkomen, lees recessie. Komende week gaan we weer starten met de kwartaal resultaten. Deze zullen niet uitbundig zijn gezien de bekende gegevens als handelsoorlogen, Brexit, wereldwijde spanningen etc. Zijn deze onrusten inmiddels verdisconteerd in de beurskoersen of gaat het echt donderjagen? Als we de Zwitserse bank UBS mogen geloven zijn momenteel de “superrijken” hun aandelenposities aan het verkopen in verband met recessieangst. (bron: dft.nl 25 sept. jl.) Cash is King in deze kringen. Ook onze portefeuilles laten een ruime cash positie zien waardoor we makkelijker kunnen inspelen op koersschommelingen en/of gewoon voor een behoudend gevoel.

Nu kunnen we natuurlijk door alle negatieve berichten nog meer liquide maken echter is dat de oplossing? Immers de economie gaat met golven, presidenten komen en gaan, echter op lange termijn blijft onze visie staan. Spaargeld gaat dadelijk geld kosten. Een scenario waar we hier in Nederland rekening mee dienen te houden is een mogelijke negatieve rente over bedragen van meer dan 100.000 euro. Andere Europese landen gaan ons, in deze, al reeds voor. De spaarder wordt dus uiteindelijk, gevaarlijk of niet, weer terug de beurs in gejaagd…

Motivatie voor ons om te kijken/zoeken naar alternatieven. Als eerder gemeld en bekend hebben wij onze favoriete aandelenklasse, te weten waarde aandelen met een lage volatiliteit en een goede toekomstverwachting. Deze kunnen we vinden in een Europese index, de Stoxx Europe ESG Leaders Select 30 Index. Een selectie van 30 aandelen met een lage volatiliteit in combinatie met een hoog dividendrendement. Daarbij scoren deze bedrijven ook hoog in de classificatie “duurzame bedrijven”. Dit met criteria als milieu, maatschappij en deugdelijk ondernemingsbestuur (ESG criteria).

Van Lanschot Bankiers heeft een 90% garantie note op bovenstaande index gecreëerd met een looptijd van 5 jaar. De note is een beleggingsproduct dat inspeelt op een scenario van het stijgen van de onderliggende waarde. U profiteert namelijk van een mogelijke koersstijging van de onderliggende waarde ten opzichte van de startwaarde. Daarnaast biedt de note 90% kapitaalbescherming op de terugbetaaldatum (sept. 2024).

 

VL 90% Capped IGN Eurozone ESG, uitgifte 24 september 2019, einddatum 24 september 2024. Dagelijks verhandelbaar. Startwaarde onderliggende index 154.23 punten.

Huidige koers +/-100.30%.

 

Mogelijk is bovenstaande een aardige toevoeging voor uw portefeuille. Mocht u hier vragen over hebben laat het ons graag weten.

Voor nu trekken we onze zuidwester aan en gaan we op naar de bedrijfsresultaten. En bedenk er zullen ook mooie herfstdagen zijn!

Groet en graag tot ziens,

Ton Vos                       Erik Deijl

 

DisclaimerDe informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Het ongeautoriseerd gebruik, dupliceren en/of distribueren van (de inhoud van) dit bericht en eventuele bijlage(n) is dan ook niet toegestaan. Indien u dit bericht ten onrechte heeft ontvangen, wordt u verzocht de inhoud op generlei wijze te gebruiken, de afzender direct te informeren en het bericht te verwijderen. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

CFS Investments is een verbonden agent van HJCO Capital Partners B.V., een beleggingsonderneming onder toezicht van de AFM en DNB.