Nieuwsartikelen

The Bear and the Bull Market

By 3 januari 2019 juni 3rd, 2019 No Comments

Goedendag,

The Bear and the Bull market, mogelijk weleens van gehoord en/of vernomen,

In onze polders zien we met enige regelmaat de Stier buiten in de wei staan te grazen. Mochten wij hem boos maken dan zal hij ons bestormen en ons de lucht in zwiepen als vergelijkbaar in de koersen op de financiële markten afgelopen kleine tien jaar.

De Beer ziet dit anders, wanneer we deze boos maken zal hij ons willen neerslaan en dat is precies wat we afgelopen periode hebben meegemaakt in de financiële wereld. De Beer is compleet losgegaan en slaat alles aan gort.

De Beer ziet namelijk een complete berenfamilie op de weg…

Kort samengevat hebben we in 2018 enkele scherpe koersbewegingen gezien, zowel toppen als dalen. De mini correctie in februari was goed op te vangen in onze portefeuilles als ook de eerste golf van de huidige correctie in begin oktober. Echter het geweld en/of venijn zat hem dit jaar zeker in de staart.

De met name geopolitieke onrusten die we wereldwijd zien in de vorm van handelsoorlogen, Brexit en Zuid-Europa waren bekend en worden tot op het scherpst van de sneden gespeeld. Terecht al dan niet… Dat hier de koersen op reageren is ook nog wel te verklaren, immers onrust en financiële markten zijn geen goede combinatie. De beleggers willen graag rust in de tent.

Maar koersen kunnen ook in een overdrijvingsfase terechtkomen. Denk hierbij aan de aanhouding van een van de topmensen van het Chinese Huawei. De financiële wereld verloor door deze arrestatie in een dag dik 2,5%. Heeft u sindsdien nog wat van deze issue vernomen?

Helaas speelde deze onrusten zich verhard af in de november/december maand. Handelsvolumes in deze periodes zijn nooit groot, immers de orderboeken van grote financiële instellingen worden gesloten, ofwel kopers die de markten nog enigszins kunnen ondersteunen zijn niet thuis. Zodra er dan computer/automatische verkoopprogramma’s in werking treden zult u begrijpen dat de Beer heel hard kan slaan. En dit gebeurde marktbreed. Om een getal te noemen; 85% van de dagelijkse handel is gedreven door computerhandel, computermodellen en passieve marktvolgers.

De Beer heeft toegeslagen, heel hard! De Europese Eurostoxx50 index verloor afgelopen jaar 15%, onze eigen AEX index hield het iets rustiger, met dank aan Ahold en Unilever, met een min van 10.4%.

Amerika, het land waar de grootste herrie uit het presidentiële Twitter kanaal komt, gaf de breed gespreide S&P500 index een min van 6%. En wat te denken van onze eigentijdse tulpenbol, de Bitcoin -74%!

2019 dan. Is de Beer weer terug in zijn hok?

2019 geeft zeker niet de rust die we graag willen zien, immers we hebben het veelvuldig kunnen lezen. We zitten aan het einde van een tijdperk,

  • Het einde van de economische groei cyclus. De DNB heeft de economische groei van Nederland voor 2019 recent verlaagd van 2.2% naar 1.7%. Door de afnemende wereldgroei en toenemende onzekerheden zijn de economische vooruitzichten voor het eurogebied minder gunstig dan een half jaar geleden. Bron: DNB 17-12-2018
  • De Fed was al gestopt maar nu is ook de ECB gestopt met stimuleringsmaatregelingen
  • De wereldwijde rentemarktenzijn in beweging. Bedenk hierbij de enorme schuldenberg versus oplopende rentes
  • De politieke ontwikkelingen zijn niet meer als weleer, groeiende toename van het populisme
  • Vroeg cyclische bedrijven laten reeds afkoeling zien

De meest recente bedrijfsresultaten (Q3) waren nog gunstig gestemd, eind januari/begin februari weten we meer bij de jaarresultaten. Mocht een bedrijf met een significante afwijking gaan komen versus eerdere prognoses, winstwaarschuwing, moeten zij dit tijdig laten weten. Note; we zitten momenteel dus midden in de periode dat een bedrijf kankomen. Onzekerheid viert hoogtij.

As we speak, een winstwaarschuwing van Apple, vertraging in verkopen in met name China. dd. 2-1-19

Onzekerheid kan in beurstermen goed bekeken worden door middel van het volgen van de Volatiliteit Index, kort de VIX. In tijden van onzekerheid geeft deze een hoog percentage weer, beleggers laten paniek zien, de Beer gaat zich melden. (Inmiddels zijn er miljarden uit aandelen naar spaarrekeningen gevloeid uit angst… Bron: de Tijd 2-1-2019)

Echter kan de Stier in de wei zijn kop niet eens in de wind steken? Natuurlijk wel, volatiliteit geeft immers ook mooie kansen. Als bekend is de belangrijkste stelregel dat we beleggen voor de lange termijn en het geld/liquiditeiten niet direct benodigd hebben.

Onze visie is nog immer gericht op Waarde bedrijven, ofwel ze hebben meer dan voldoende cash/oorlogskas en keren een goed dividend uit. Deze multinationals laten uiteraard een koersbeweging zien in volatiele beurzen, maar overleven ook deze onrustige tijden.

De Beer heeft (te) hard geslagen en moet toch ook eens aan zijn winterslaap toekomen…

Laat het ons graag weten mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over bovenstaande,

En uiteraard bekijken wij graag samen met u de kansen voor 2019!

Groet en graag tot ziens,

Ton Vos

Erik Deijl

Rotterdam, 3 januari 2019

 

Leave a Reply